miercuri, 17 septembrie 2008

Spatiul arab




Lumea arabã este formatã dintr-un teritoriu ce se întinde pe 2 continente, de la Oceanul Atlantic în vest la Golful Persic în est si de la Marea Mediteranã în nord la Africa Sub-Saharianã si Oceanul Indian în sud. Cuprinde 22 de tãri si teritorii ce întrunesc o populatie de peste 300 de milioane de locuitori. Aceastã lume întinsã atât pe continentul african cât si pe cel asiatic are ca factori de uniune limba arabã si islamul.

Acest vast teritoriu este unificat printr-o organizatie politicã internationalã: Liga Statelor Arabe, cu 22 de state membre din 1995. Obiectivul acestei organizatii este acela de a întãri si coordona legãturile economice, sociale si culturale dintre statele membre precum si medierea eventualelor dispute între acestea. Liga Arabã, cum este in mod curent numitã, a fost fondatã la 25 martie 1945 la Cairo, de cãtre 7 state arabe independente de atunci: Egipt(جمهورية مصر العربية),Arabia Sauditã(المملكة العربية السعودية), Irak(جمهورية العراق), Liban(الجمهورية اللبنانية), Siria(الجمهورية العربية السورية), Emiratul Transiordaniei (actuala Iordanie-المملكة الاردنية) si Yemen (الجمهورية اليمنية).

Pe masurã ce îsi câstigã independenta sau prin decizii ulterioare,alte tãri arabe se alãturã acestei organizatii: Libia(1953-الجماهيرية العربية الليبية الشعبية الاشتراكية العظمى) ,Sudan(1956-السودان), Maroc(المملكة العربية المغربية), Tunisia(1958-الجمهورية التونسية), Kuweit(1961-دولة الكويت), Algeria(1968-الجمهورية الجزائرية الديمقراطية), Emiratele Arabe Unite(الامارات العربية المتحدة), Bahrain (مملكة البحرين), Qatar(دولة قطر),Oman (1971سلطنة عمان), Mauritania(1973-الجمهورية الاسلامية الموريتانية), Somalia(1974-جمعورية الصومال), Palestina(1976-دولة فلسطين), Djibouti(1977-جمهورية جيبوتي) , Comores (1993-الاتحاد القمري). Liga are de asemenea 3 state observatoare: Eritreea(2003), Venezuela(2006), India(2007).

Sediul central permanent al Ligii Arabe a fost stabilit în Carta organizatiei ca fiind în Cairo. Aceastã continuitate a fost întreruptã în 1979, când calitatea de membru a Egiptului a fost suspendatã, dupã ce a semnat tratatul de pace cu Israel, iar sediul central a fost mutat la Tunis. Situatia a durat pânã în 1989, timp în care Secretariatul General îi este atribuit unui tunisian, când Egiptul este reacceptat în Ligã si sediul este restabilit la Cairo.


Liga Statelor Arabe este o organizatie creatã pentru a strânge relatiile dintre acestea, a coordona activitatea politicã cu scopul de a realiza o colaborare, de a le proteja independenta si suveranitatea si de a veghea asupra problemelor si intereselor statelor arabe.

miercuri, 3 septembrie 2008

Pregatiri pentru Ramadan



Anul acesta, Ramadanul, perioada postului pentru musulmani, incepe pe 13 septembrie si se incheie la 12 octombrie, conform calendarului lunar islamic. Ramadan este cea de-a noua luna a calendarului islamic si este considerata cea mai spirituala si mai sfinta a anului. Aceasta este luna in care profetului Mohamed i-a fost revelat Coranul, iar cea mai sfinta noapte a lunii este cea numita Laylat al-Qadr, Noaptea Decretului sau a Sortii. Musulmanii cred ca in aceasta noapte Allah i-a transmis primele versete din Coran profetului Mohamed prin intermediul arhanghelului Gabriel. Profetul era, in momentul primei revelatii, in virsta de 40 de ani.

Credinciosii musulmani considera ca Laylat al-Qadr este noaptea in care le este decisa soarta pentru urmatorul an si de aceea o petrec in rugaciune, cerind de la Allah mila si ajutor.

Pe toata durata lunii Ramadan, musulmanii trebuie sa tina post de la rasaritul pina la apusul soarelui. Postul presupune abtinerea de la mancare si bautura, dar si de la fumat si sex. Musulmanii nu au voie nici sa bea apa in timpul zilei sau sa inghita medicamente. Pentru cei bolnavi, femei gravide sau musulmani aflati in calatorie, numarul de zile de post poate fi mutat ulterior trecerii lunii Ramadan. La apusul soarelui, momentul in care musulmanii au dreptul sa intrerupa postul, are loc masa numita Iftar, la care se string de obicei intreaga familie si prietenii. In Evul Mediu, momentul Iftarului era marcat in cetatile sau orasele arabe prin lovituri de tun.

Ramadanul se incheie cu o sarbatoare care dureaza trei zile, Eid al-Fitr, moment pentru banchete copioase in comunitatile musulmane.